Świąd jak ból porodowy, naprawdę??

Dyskusje na tematy nieujęte w innych forach. Początkowo forum to nazywało się "AZS u dorosłych".

Świąd jak ból porodowy, naprawdę??

Postprzez track4demos » Wt gru 21, 2004 2:22 am

"poza tym gdzies slyszalam, ze tak jak ból porodowy jest najwiekszym bólem jaki może dotknać istote ludzką, tak świąd atopowy jest najgorszym świądem jaki odczuwa czlowiek... straszne, prawda?"
z forum gazety
co myślicie? ;)
track4demos
Mod-emeryt

Postprzez wahwah » Wt gru 21, 2004 2:27 am

Jaki jest właściwie mechanizm swędzenia? Po co natura wymyśliła swędzenie?

Z bólem to jest dość oczywiste. Ostrzeżenie o niebezpieczeństwie, jak wyciągniemy rękę i nas zaboli to ją cofamy - takie podstawowe mechanizmy mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa, najogólniej mówiąc. A co ze swędzeniem?

Swędzenie jest uczuciem mobilizującym do drapania, to nie ulega wątpliwości. Czy zatem w naturze były sytuacje wymagające drapania i swędzenie było sposobem na wyzwolenie tego pożądanego (w jakiejś sytuacji) zachowania?

Może chodziło np. o pasożyty, które należało "wydrapać" ze skóry?
wahwah
Administrator

Re: Świąd jak ból porodowy, naprawdę??

Postprzez lalka » Wt gru 21, 2004 11:11 am

[quote="track4demos"]"poza tym gdzies slyszalam, ze tak jak ból porodowy jest najwiekszym bólem jaki może dotknać istote ludzką,

Moja siostra mowila ze bol porodowy przy kolce nerkowej to "pryszcz". a co do swiadu to widze znaczna roznice gdy drapie sie po chorej skorze - przynosi mi to tak przyjemnosc i czasami sie nie moge sie opanowac.
przy zdrowej skorze odruch jest nomalny - drapie a po chwili przechodzi chec drapania bo ustalo swedzenie.
lalka
Łapie bakcyla

Postprzez Basia » Wt gru 21, 2004 11:56 am

Moja siostra mowila ze bol porodowy przy kolce nerkowej to "pryszcz".

Zdecydowanie miała rację.
Basia
Mędrzec wioskowy

Postprzez kk » Wt gru 21, 2004 12:10 pm

track4demos napisał(a):"poza tym gdzies slyszalam, ze tak jak ból porodowy jest najwiekszym bólem jaki może dotknać istote ludzką, tak świąd atopowy jest najgorszym świądem jaki odczuwa czlowiek... straszne, prawda?"
z forum gazety
co myślicie? ;)

Moze nigdy nie doznalam prawdziwego swiadu (z tego co tu czytam, to AZS mialam w bardzo lagodnej postaci), nie ma chyba jednak porownania z bolem porodowym. Pewnie zalezy to od kobiety, ja go wspominam strasznie. Lecz urodzenie dziecka jest niesamowita nagroda za wszelki bol.
Nie ma wynagrodzenia za swiad.

K.
kk

Postprzez wahwah » Wt gru 21, 2004 12:17 pm

Tak dla ścisłości... w cytacie przytoczonym przez track4demos było tylko porównanie bólu porodowego z innymi bólami, oraz świądu atopowego z innymi świądami.
wahwah
Administrator

Postprzez kk » Wt gru 21, 2004 1:38 pm

wahwah napisał(a):Tak dla ścisłości... w cytacie przytoczonym przez track4demos było tylko porównanie bólu porodowego z innymi bólami, oraz świądu atopowego z innymi świądami.

Racja, reszta zostaje, czyli: bol porodowy - porod - wynagrodzenie, swiad - drapanie - brak wynagrodzenia.

K.
kk

Postprzez track4demos » Wt gru 21, 2004 2:14 pm

wahwah napisał(a):Tak dla ścisłości... w cytacie przytoczonym przez track4demos było tylko porównanie bólu porodowego z innymi bólami, oraz świądu atopowego z innymi świądami.

tak, dokładnie.
bo to przecież 2 różne rzeczy, ale zaintrygowało mnie to porównanie, świadczące o ultra-empatii, charakterystycznej u kobiet
track4demos
Mod-emeryt

Postprzez mjos » Wt gru 21, 2004 4:34 pm

taa ja bym wolała bliźniaki rodzić niż znowu miec kolkę nerkową
"Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje"
mjos
Siła spokoju

Postprzez track4demos » Wt gru 21, 2004 4:36 pm

co to jest kolka nerkowa?
track4demos
Mod-emeryt

Postprzez wahwah » Śr gru 22, 2004 7:56 pm

Przeczytaj: Kolka nerkowa
wahwah
Administrator

kolka nerkowa:)

Postprzez acsis » So gru 25, 2004 4:58 pm

nie, no ja proponuję otworzyć podrozdział o kolce bo widze że nie jestem, jedyna!i też uważam ze jest gorsza od porodu.w 3 tyg po porodzie miałam pierwszy i na razie jedyny napad ostrej kolki a ten chamski lekarz do mnie "juz tak nie przezywaj" Jakbym miała siłe to bym mu przyłożyła.ale mój poród to była bajka...:) no ale to nie to forum więc juz sie zamykam...:)(a, właśnie mnie prawa nereczka coś lupie)Ile osób tu ma prpblem z nerkami?może istnieje jakaś korelacja?
acsis
Mędrzec wioskowy

Postprzez aga_piet » N gru 26, 2004 2:41 am

Kolejny temat do Hyde Parku. Może mało rozrywkowy, ale zawsze to jakas odskocznia od AZS. :wink:
Nie ma smalcu! Z dżemem są puree!
Offfotopiki
aga_piet
Admin-emeryt

Re: kolka nerkowa:)

Postprzez track4demos » N gru 26, 2004 2:48 am

acsis napisał(a): no ale to nie to forum więc juz sie zamykam...:)(a, właśnie mnie prawa nereczka coś lupie)Ile osób tu ma prpblem z nerkami?może istnieje jakaś korelacja?

to musisz pić dużo płynów, może to kwestia diety, za dużo mięsa, czy coś?
korelacji z azs chyba nie ma
track4demos
Mod-emeryt

Postprzez acsis » Pn mar 14, 2005 11:44 pm

ha! a jednak jest korelacja(chociaz pewnie nie u mnie bo nie steryduję kilkogramami;)To znalazłam w tekscie o konsekwencjach sterydowania wygrzebanym przez Wahwaha http://www.warman.com.pl/~osteo/Cushing.html
Glikokortykosteroidy mają wielokierunkowe oddziaływanie na kościec. lch nadmiar hamuje wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym poprzez blokowanie miejsc receptorowych dla 1,25 (0H)2 D w komórkach nabłonka (zmniejszają też syntezę tego metabolitu w nerkach), jak również hamują zwrotne wchłanianie wapnia w nerkach (7,8,9), co prowadzi czesto do hiperkalciurii i dalej kamicy nerkowej
acsis
Mędrzec wioskowy

Następna strona

Powrót do Atopowe zapalenie skóry, forum ogólne