Jak przekonac lekarza, ze mam AZS?

Dyskusje na tematy nieujęte w innych forach. Początkowo forum to nazywało się "AZS u dorosłych".

Jak przekonac lekarza, ze mam AZS?

Postprzez ercl » Pn paź 15, 2007 1:05 am

Pytanie glupie, ale prawdziwe. Chorujemy z bratem od dosc dawna. Brat dluzej. Chodzilismy do lekarza. Leczono nas juz na swierzba i inne tego typu choroby. Lekarze, przerozni, wykryli u mnie kile, a bratu kazano zrobic testy na HIV. Brzmi glupio i smiesznie, co nie? Ale prawdziwie. Jak podsunelam lekarzowi pomysl, ze mam AZS to powiedzial ze on tu jest lekarzem i wie lepiej:/ Nie dal mi tez skierowania na testy alergiczne, a nie stac mnie by za nie zaplacic. Na prywatnego lekarza tez nie mam pieniedzy. Nie wiem co robic, a choroba sie rozwija. Na rekach zaczynaja wyskakiwac mi pecherze, ktore nie dosc, ze sa ogromne, to do tego strasznie utrudniaja zycie:/ Nie wspamne juz o swedzeniu:/ A moze ktos zna dobrego lekarza z okolic Zabrza?
ercl
Pierwsze koty za płoty

Postprzez Elemental_ » Pn paź 15, 2007 10:01 am

Skąd jesteś pewien że to azs ? Jeśli nie chce prowadzić dialogu to go poprostu zmień. Do dermatologa nie potrzebujesz skierowania.
Wyszukiwarka---->

Zanim założysz Topic skorzystaj z niej 8)
Elemental_
Moderator

Postprzez Anka Lego » Cz paź 18, 2007 6:07 pm

Hm. W sumie mnie też chwilę lekarz dermatolog leczył na świerzba :niesmak3: a dopiero warszawski lekarz postawił oficjalną diagnozę: AZS. Radzę się nie załamywać i pójść do innego państwowego dermatologa.

Zresztą jeśli jesteś przekonany, że to jest AZS, możesz wypróbować niektóre specyfiki bez recepty, które powinny Ci pomóc. Jeśli poczujesz, że jest znacznie lepiej, to z tym argumentem idź do lekarza i licz na pozytywny rozwój wydarzeń :cool:
Jeżeli chcesz coś zmienić i masz możliwość- zrób to.
Jeżeli chcesz coś zmienić,a nie masz na to wpływu- naucz się z tym żyć!
Anka Lego
Bywa na forum nie od dziś

Postprzez lamia » Pt paź 19, 2007 2:02 pm

Przekonać lekarza? Nie da się. Lekarze nie cierpią jak się za nich stawia diagnozę. Nie dziwię im się szczerze mówiąc. Oni się na prawdę męczą przez długie lata przygotowywując do zawodu, a tu im przychodzi jakiś laik i mówi co mam robić. Jedyne co ci mogę doradzić to bardzo delikatna sugestia. Może spróbuj powiedzieć, że lekarz pierwszego kontaktu zasugeował AZS i prosił Cię o sprawdzenie diagnozy u dermatologa, albo coś w tym stylu. (sprawdzałam, czasami się sprawdza)
lamia
Pisało się już o tym i o owym

Postprzez angela » Pt paź 19, 2007 6:12 pm

Lamia, to jest dobra metoda! Kiedy orientujemy się, że w jakiejś kwestii wiemy więcej niż nasz lekarz, najlepiej nie mówić, że to nasza wiedza, tylko powołać się na przypuszczenia innego lekarza. Wtedy lekarz nie zraża się do nas, a jednocześnie czuje się dumny, że te przypuszczenia chcemy potwierdzić właśnie u niego, a nie u innego lekarza :P :lol:
angela
Admin-emeryt

Postprzez lamia » Pt paź 19, 2007 10:10 pm

angela napisał(a):Lamia, to jest dobra metoda! Kiedy orientujemy się, że w jakiejś kwestii wiemy więcej niż nasz lekarz, najlepiej nie mówić, że to nasza wiedza, tylko powołać się na przypuszczenia innego lekarza. Wtedy lekarz nie zraża się do nas, a jednocześnie czuje się dumny, że te przypuszczenia chcemy potwierdzić właśnie u niego, a nie u innego lekarza :P :lol:

No właśnie! Świetnie wytłumaczyłaś to o co mi chodziło :)
lamia
Pisało się już o tym i o owym

Postprzez dexter » Pn paź 22, 2007 5:51 pm

Właśnie! Zachowujmy się etycznie wobec naszych lekarzy! :lol:
dexter
Administrator

Postprzez angela » Wt paź 23, 2007 8:48 pm

Hehe, dobry pomysł z tym kolejnym punktem etycznego zachowania! :D
angela
Admin-emeryt

Powrót do Atopowe zapalenie skóry, forum ogólne